Kuinka olla haastattelija

Esittelylause ja samalla ohjaava motto tässä työpajassa oli hyvin tunnettu sanonta: “Pidä ystävät lähellä ja vihollisesi vielä lähempänä”. Niin kuin muurahaiset ajattelevat – ole pallo, meidän tulisi ajatella – ole haastattelija. Tähän pystyäksemme meidän täytyy selvittää toisen ihmisen kätketty minä. Päällisin puolin se saattaa vaikuttaa hirmuiselta tehtävältä, mutta ajattelemalla asiaa tarkasti ja oikean mekanismin löytämällä saatamme saada asiat kääntymään eduksemme. Jotta emme tulisi täysin yllätetyiksi haastattelussa pää tyhjänä, voimme etukäteen luoda toimintakaavan ja saada haastattelijan kysymään meiltä kysymyksiä, jotka pystymme jossain määrin etukäteen ennustamaan.

Yksi tapa saada tietoa on suljettujen kysymysten erittäminen, mikä ei eilisessä työpajassa pelatun pelin pohjalta tunnu olevan kaikkein kätevin tapa. Niidentyyppisiin kysymyksiin on päällisin puolin helppo vastata, mutta ne ovat harhaanjohtavia ja saattavat johtaa pikemminkin väärinkäsityksiin ja väittelyyn kuin kristallinkirkkaisiin vastauksiin. Suljetut kysymykset houkuttelevat arvailemaan ja aiheuttavat näin tunnepohjaista turhautuneisuutta, sillä on vaikeaa tulkita tarkasti kyllä/ei-vastauksia. Paras tapa päästä haastattelijan pään sisään on yksinkertaisesti antaa hänelle tarkoituksenmukaista tietoa, josta itse haluaa hänen kysyvän. CV:tä kirjoittaessa ohjaamme samalla haastattelijan kysymyksiä. Hyvin todennäköisesti haastattelija tahtoo tarkemmin tutustua aiheisiin, joita olet jo maininnut itsestäsi.

Tiivistelmänä ja allkulauseeseen viitaten haastattelija voi olla vihollisen sijaan ystävä. Hyvän CV:n kirjoittaminen on avain onnistuneeseen haastatteluun: siinä tulisi olla paikkansapitävää tietoa haastateltavasta itsestään, jonka pohjalta meidän itsemme on helppo kertoa lisää. Viimeinen vinkki on siis: kunhan varot sanojasi kirjoittaessa, sinun ei tarvitse pelätä haastattelijan kysymyksiä!

Read this article in English

Read this article in French

Read this article in Italian

Read this article in Spanish

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

68,514 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>